Op vrijdag 13 februari is de uitslag van de VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar bekend gemaakt. In aanwezigheid van genomineerde woonbootbewoners, hun architecten en/of aannemers en de voorzitter van de Commissie voor Welstand te Amsterdam, de wethouder van de gemeente Ronde Venen (Wilnis), is de winnaar uitgeroepen. De Woonboot van het jaar 2014 – en daarmee de eerste ontvanger van de nieuwe prijs – is de ark van Jeroen en Sandra te Wilnis, ontworpen door architect John Kusters en gebouwd door de bewoners zelf. Hier zijn doorzetters aan de gang gegaan die de moed niet lieten zakken, toen vakmanschap dat je normaal gesproken inkoopt, het liet afweten. Het oranjerie-idee is in de ogen van de jury prachtig uitgewerkt en het uitzicht rondom is magnifiek. “Natuur en techniek zijn met een scherp oog voor detail ingezet, met als resultaat een woonark die niet alleen goed scoort in architectonische zin, maar ook hoge ogen gooit op het vlak van indeling, functionaliteit, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving en connectie met het water.” Op de website www.woonbootvanhetjaar.nl leest u over de bijzondere aspecten als hoe de glasvlakken een panoramisch uitzicht bieden terwijl ze van buitenaf wolkenluchten spiegelen waardoor de ark wegvalt tegen achtergrond, de geavanceerde technische installatie met warmtepomp en open haard die de kruipruimte droog zuigt, hoe de betonvloer doorloopt in de vensterbank of het spiekraam dat vanuit bad een breed uitzicht op lucht en landschap biedt. Naast het juryrapport en de inzendingen zijn op www.woonbootvanhetjaar.nl ook foto’s van de winnende woonboot te zien, en van de overige drie genomineerden.
Passende prijs voor de winnaar
De hoofdprijs is een professionele fotoreportage van vier pagina’s in VLOT-magazine en een artikel in ArchitectuurNL. Ook mag de winnaar de estafette-trofee van de “VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar” een jaar aan boord een plaatsje bieden. De estafette-trofee bestaat uit een kikker (handvat om touw op vast te zetten) van een oude mijnenveger, gemonteerd op hout. Daarnaast ontvangt deze eigenaar van de “woonboot van het jaar” een timmerman voor een dag. Daarmee kan de entree, die hij vanwege rugletsel moest laten liggen, laten afmaken zodat hij zijn volledige vrije tijd van de geneugten van het woonbootwonen kan genieten.
Alle genomineerden kregen een exemplaar van het boek met bijzondere portretten over woonbootbewoners in Amsterdam ‘Nooit nooit nooit meer aan de wal’ – van Jowi Schmitz en Friso Spoelstra.
18 Inzendingen, 4 genomineerden, 1 winnende woonboot
Alle schepen of arken die in 2014 opgeleverd zijn, mochten meedingen naar de prijs. Uit de maar liefst 18 inzendingen bezocht de jury 4 genomineerden: een verbouwing waar vakmanschap uit spreekt, een woonschip dat zoveel mogelijk met mahoniehout in oude staat is terug gebracht en twee nieuwbouwarken waarvan de ene uitblinkt in sculpturaliteit en slimme zichtlijnen en de uiteindelijke winnaar openheid en besloten mooi combineert. De jury, bestaande uit Bob Ronday (architect voor land en water), Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter architectuur & design, stedenbouwkundige en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (uitgever en hoofdredacteur VLOT), beoordeelde onder meer de architectonische kwaliteit, de materialen, duurzaamheid en de connectie met het water. Het werd een nek-aan-nekrace waarbij de compleetheid van aanpak, architectuur en woongenot van de ark in Wilnis de doorslag gaf.
Waarom een Woonboot van het jaar verkiezing?
Architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium voor de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Initiatiefnemer van de verkiezing Bob Ronday: “Het doel is het laten zien waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op en in het water. Hopelijk leidt dit tot meer vraag naar wonen op het water en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.” Hij vond in VLOT (de glossy die iedere woonbootbewoner gratis aan boord bezorgd krijgt) het mooiste medium om deze prijs mee op te richten. “Er zijn ‘maar’ 12.000 ligplaatsen in Nederland, terwijl meer mensen van waterwonen willen genieten. Het zien van water, groen, lucht en hoe die in elkaar overgaan maakt dat je net een beetje dieper kan ademen, heerlijk! Dat was trouwens ook precies wat er gebeurde toen ik de woonboot van Jeroen en Sandra in Wilnis binnenstapte: de golfjes op het plafond lachten me toe. Het is een woonvorm die wel bij de wet erkend is, maar waar weinig voor is geregeld. Er zijn geen gelijkluidende regels zoals bij een huis op de wal. De overheid is terughoudend – en zonder juiste regelgeving is er weinig ontwikkeling.” aldus Renate Meijer, uitgever/eigenaar en hoofdredacteur VLOT.
De organisatie is bijzonder blij met de aandacht van pers en bestuurders voor de verkiezing. Daaruit blijkt dat waterwonen de aandacht heeft en kunnen we in de toekomst hopelijk van meer bijzondere woonboten genieten.”
Woonbootbouwers en -bewoners die in 2015 hun woonboot opleveren, worden opgeroepen in te zenden voor de 2e editie van de VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar.
Sponsoren