IKEA VIERT DAG VAN DE DUURZAAMHEID MET 10 TIPS OM THUIS DUURZAMER TE LEVEN
- 10 duurzame tips voor 10/10
- Woonwarenhuis biedt hele jaar door producten en oplossingen voor een duurzamer leven thuis
- Onderdeel van de People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie van IKEA
IKEA viert op 10 oktober de landelijke Dag van de Duurzaamheid met 10 tips om thuis duurzamer te leven. Bovendien staat het woonwarenhuis niet alleen op 10 oktober in het teken van duurzaamheid, maar staat duurzaamheid centraal in de People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie. IKEA vindt het belangrijk om een duurzaam leven thuis bereikbaar te maken voor iedereen. Lees verder voor 10 tips om thuis niet alleen geld te besparen, maar ook energie en water.
Tip 1: Bestrijd tocht
In huis gaat veel warmte verloren. Als je veel last hebt van tochtende ramen, kan je met gordijnen of rolgordijnen veel besparen op je energierekening. Houd een brandende kaars bij de ramen als het een keer hard waait om te controleren op tocht. Flikkert de vlam? Dan heb je last van tocht in huis. Ook kale vloeren kunnen tot warmteverlies leiden. Dit is eenvoudig te voorkomen door een dik vloerkleed op de grond te leggen.
Tip 2: Geef radiatoren de ruimte
Zorg dat radiatoren en andere warmtebronnen de ruimte krijgen om hun warmte te verspreiden. Door alles weg te halen wat de warmteverspreiding blokkeert, kan je de efficiëntie met tot wel 20 procent verbeteren.
Tip 3: Bespaar energie tijdens het koken
Ook tijdens het koken is het eenvoudig om energie te besparen. Door het gebruik van een kookinzet bespaar je energie en tijd. Kook bijvoorbeeld pasta in een pan – bij voorkeur op inductie – en gebruik de STABIL stoominzet om tegelijkertijd groente te stomen.
Tip 4: Stap over op led
Ledlampen branden tot 20 jaar lang en verbruiken slechts een fractie van de energie van een gloeilamp. Tegen 2016 verkoopt IKEA alleen nog maar ledverlichting. Stap net als IKEA over op led.
Tip 5: Gebruik een waterbesparende kraan
De eenvoudigste manier om geld te besparen in de badkamer is door de aanschaf van een perlator of beluchter. Een kleine, ingenieuze en goedkope uitvinding die je op de kraan draait waardoor er lucht in de waterstraal komt en je tot wel 50 procent minder water gebruikt. Alle badkamerkranen van IKEA beschikken over een waterbesparende perlator.
Tip 6: Kies vaker voor een douche
In een bad gaat gemiddeld zo’n 76 liter water, terwijl je met 5 minuten douchen maar zo’n 30 liter gebruikt. Kies dus vaker voor de douche!
Tip 7: Gebruik de vaatwasser
Schraap voor je gaat afwassen de borden schoon in plaats van ze af te spoelen. De etensrestjes zijn te gebruiken als compost. En gebruik een goed gevulde vaatwasser in plaats van met de hand afwassen; zo verbruik je tot wel 60% minder water.
Tip 8: Scheid afval
Als je thuis nog geen afval scheidt, kan je daar heel eenvoudig een systeem voor maken. Zorg wel dat het gebruiksvriendelijk is om te voorkomen dat je snel afhaakt. Bij IKEA vind je oplossingen voor al het materiaal dat je kan scheiden. Bijvoorbeeld de VARIERA afvalbakkenserie. Tekeningen op de afvalbakken maken het voor kinderen makkelijker om te helpen.
Tip 9: Ga verspilling tegen
In de meeste huishoudens belandt een kwart van alle gekochte boodschappen in de vuilnisbak. Fruit, groente en zuivelproducten zijn de meest verspilde voedselproducten. Een goede oplossing is om de producten te bewaren op een goed zichtbare plek zodat je ze niet vergeet. Haal fruit en groente uit de verpakking zodra je weer thuis bent. Bewaar ze in papieren zakken of in niet-luchtdichte bakken om condensatie te voorkomen en zo het rottings- en schimmelproces te vertragen.
Tip 10: Gebruik kliekjes
Gebruik de kliekjes van het avondeten om de volgende dag een heerlijke lunch te bereiden. Het STABIL kookboek ‘Ons eten – natuurlijk!’ staat vol slimme tips en recepten om met kliekjes iets lekkers op tafel te zetten. Restjes kip of rundvlees bijvoorbeeld, zijn heerlijk op een sandwich. Broodrestjes of broodkorsten zijn lekker in een salade. Even roosteren in de pan en klaar.
People & Planet Positive strategie
IKEA wil mensen inspireren om thuis duurzamer te leven. Dit is een van de pijlers van de People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie van het woonwarenhuis. De ambitieuze strategie stelt doelen en acties op het gebied van duurzaamheid voor 2020. Naast het inspireren van mensen om thuis duurzamer te leven, richt de strategie zich op twee andere pijlers. Zo wil de IKEA Group volledig onafhankelijk zijn van energie. Daarnaast wil het woonwarenhuis helpen om mensen en gemeenschappen een beter bestaan te geven.