Soms ben je je interieur ineens helemaal zat en heb je behoefte aan een frisse wind door je huis. Eén probleempje: je zit net even krap bij kas of je hebt simpelweg geen zin om er een riant maandsalaris tegenaan te gooien. Gelukkig kom je met een krap budget al een heel eind. Hieronder vind je 7 budgettips voor het opnieuw inrichten van je interieur.
1. Verkoop je oude spullen
Voordat je je zoektocht naar nieuwe meubelstukken begint, kun je net even wat extra budget creëren door je oude spul van de hand te doen. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om je oude interieur onder te brengen bij een nieuwe eigenaar. Je kunt natuurlijk als vanouds op de rommelmarkt gaan staan of aankloppen bij de plaatselijke kringloopwinkel. Maar het is misschien nog wel eenvoudiger om je heil online te zoeken, bij platforms als Marktplaats of Facebook. Een aantal pakketten versturen is zo gebeurd, dus het is geen vereiste dat de gegadigde in de buurt woont. Zo vergroot je je bereik enorm.
2. Kijk voor tweedehands meubelstukken
Als je dan toch bezig bent met verkopen, kun je meteen zelf even rondsnuffelen naar tweedehands spullen. Aan nieuwe meubels hangen over het algemeen een flink prijskaartje, dus daar kun je gigantisch op besparen. Vaak scoor je echte pareltjes voor een habbekrats en een fractie van de aankoopprijs. Bovendien kun je zo echt unieke stukken op de kop tikken. Tweedehands spullen vergen soms wel net wat meer fantasie, maar met een likje verf blaas je een oud meubelstuk zo weer een nieuw leven in.
3. Geef je spullen een nieuwe plek
Vind je je spullen écht niet meer mooi, of ben je alleen uitgekeken op de indeling? Vaak is het ook gewoon een kwestie van gewenning en dan slaat de verveling toe. Kijk dus eens of je sommige meubelstukken kunt verplaatsen. Zo kun je de bank tegen een andere muur aanzetten of (kleine) spullen uit de woonkamer in de slaapkamer zetten en andersom. Maak er een middagje van waarin je zoveel mogelijk nieuwe indelingen uitprobeert.
4. Koop planten en bloemen
Planten en bloemen zijn altijd een fleurige en kleurige verrijking voor je interieur. Er zijn genoeg exemplaren te vinden die zacht geprijsd zijn, maar de ruimte direct een frisse look geven. Laat je vooraf goed informeren hoeveel water en licht je nieuwe planten nodig hebben, want je wilt tenslotte een urban jungle en geen dor oerwoud. Heb je vazen nodig voor de bloemen? Gooi je oude flessen en potjes dan niet weg, maar tover ze om tot vazen – eventueel met behulp van verf, lintjes en tape.
5. Koop nieuwe accessoires
Voor de meeste accessoires hoef je zeker niet diep in de buidel tasten, maar ze maken wel het verschil in je interieur. Een compleet nieuwe bank slaat nogal een gat in je budget en is dus niet altijd een optie, maar je kunt wel regelmatig de sierhoezen van de kussens vervangen. Shop daarnaast niet alleen nieuwe leuke hebbedingetjes als kaarsen en fotolijsten, maar kijk ook verder. Wat zit er bijvoorbeeld in de fotolijsten? Het internet is een goudmijn met mooie afbeeldingen om uit te printen.
6. Geef je muren een kleurtje
Veel mensen kiezen voor witte muren omdat het ruimtelijk oogt. Dat is natuurlijk niet onwaar, maar van kleur in je interieur knapt een ruimte wel erg op. Een kleurtje op de muur zorgt voor meer warmte en een luxe uitstraling. Je hoeft overigens echt niet met een roze, blauwe of groene verfroller door je hele huis te gaan. Alleen een ‘statement wall’ (één muur met een andere kleur) maakt al een wereld van verschil. Denk vooraf wel goed na over de kleur. Wat past in jouw interieur en bij de vorm van de ruimte? Kies de kleur nooit in de winkel, maar neem staaltjes mee naar huis en beslis daar. Dan weet je zeker dat je de plank niet misslaat.
7. Zorg voor de juiste verlichting
De verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer van een ruimte. Zelfs een prachtig ingericht huis kan worden verpest door de verkeerde verlichting. Gelukkig hoeft goede, sfeervolle verlichting niet peperduur te zijn. Het gaat bovendien niet alleen om het uiterlijk van de lampen zelf, maar ook om de positie en felheid van het licht. Handig is om van tevoren een lichtplan op te stellen, waarin je precies uiteenzet welke verlichting je waar wilt. Maak daarin onderscheid in basisverlichting, sfeerverlichting en gericht licht (met de focus op een object).