De woonkamer is ongetwijfeld de ruimte waar je het meeste tijd in huis doorbrengt. Het is dus essentieel dat je er comfortabel voelt. Met onderstaande 5 tips richt je je woonkamer optimaal in.
- Doe inspiratie op
Zeker als je nog geen duidelijk beeld hebt van hoe je de woonkamer voor je ziet, kan een dosis inspiratie je een flinke duw in de richting geven. Op platforms als Pinterest en Instagram vind je talloze afbeeldingen van prachtige woonkamers in allerlei stijlen. Of je nu van landelijk, modern of romantisch houdt. Bewaar alle afbeeldingen die je mooi vindt in een aparte map. Je komt er zo niet alleen achter wat je wilt, je kunt vaak ook nog handige en leuke ideeën opdoen. Waak er wel voor om een woonkamer een-op-een van een afbeelding te kopiëren. Je zult zien dat je woonkamer dan persoonlijkheid mist.
- Bepaal de indeling
Een belangrijk onderdeel van het inrichten van je woonkamer is de indeling. En om een middagje schuiven met zware meubels te voorkomen, is het beter om de indeling eerst op papier ‘uit te proberen’. Probeer de ruimte en de meubels die je tot je beschikking hebt zo realistisch mogelijk uit te tekenen, zodat je een goed beeld krijgt. Als je niet zo van het tekenen bent, kun je er eventueel online tools voor gebruiken.
Bij het maken van de indeling moet je rekening houden met een aantal factoren. Leg je meubels op volgorde van prioriteit achter elkaar, zodat je goed kunt zien waar wel of niet een plek voor is. Je bank is vaak het middelpunt van een kamer. Bedenk je niet alleen waar deze moet staan, maar ook waar deze uitkijkt. Zorg in ieder geval dat er (bijna) niets voor de ramen staat, zodat het nodige daglicht naar binnenkomt. Ook moet je denken aan de functionaliteiten. Is er genoeg loopruimte? Kunnen alle deuren nog open?
- Zoek je nieuwe meubels zorgvuldig uit
Als je je droommeubels al in huis hebt, kun je deze stap uiteraard overslaan. Maar de kans is groot dat je bij het (opnieuw) inrichten van je woonkamer ook een aantal nieuwe meubels wilt. Hoewel de indeling al heel bepalend is, hebben meubels ook een grote invloed op hoe het interieur eruit komt te zien. Shoppen voor meubels is bovendien altijd een leuke activiteit. Waak er wel voor om alles te kopen waar je oog op valt. Je creëert een mooi geheel als alles bij elkaar past en erover na is gedacht. Kijk dus eerst goed rond en zet alles eerst op een verlanglijstje voordat je het koopt. Zodra je een aantal meubels hebt verzameld, kun je deze naast elkaar gaan leggen en zien welke bij elkaar passen. Het is daarbij vooral goed om te kijken welke opties voor salontafels, banken en tv-meubels je hebt, omdat deze elkaar zeker moeten complementeren.
- Zorg voor de juiste verlichting
Onderschat de kracht van verlichting niet. Als je bijvoorbeeld te felle verlichting hebt, kan dit je zorgvuldig uitgezochte interieur behoorlijk teniet doen. Let hier dus altijd op. Met dimverlichting zit je eigenlijk altijd goed: zo heb je fel licht als het nodig is en zacht licht op andere moment. Denk daarnaast na over de positie van het licht en uiteraard het uiterlijk van de lampen zelf. Je kunt lampen onder andere bij winkels als Meubella scoren.
- Vergeet de accessoires niet
Soms maken kleine dingen een groot verschil. De details maken je interieur helemaal af. Accessoires kunnen je interieur maken of breken en bepalen voor een groot deel de sfeer in je woonkamer. Zodra de basis van je woonkamer (je meubels en indeling) staat, kun je je richten op het zoeken van accessoires. Omdat er als het goed is al een duidelijke stijl in je woonkamer is ontstaan, zou het vinden van passende accessoires niet moeilijk moeten zijn. Er zijn accessoires in alle soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan sierkussens, lichtjes, planten, kussens, kaarsen. Maar ook bijzettafels en vloerkleden kunnen tot accessoires worden gerekend. Het fijne aan accessoires is dat ze over het algemeen gat in je budget hoeven te slaan, zeker als je bij tweedehands- of budgetwinkels kijkt. Als je over een tijdje iets anders wilt met je woonkamer, zijn ze dus gemakkelijk te vervangen.
Foto door Designecologist via Pexels