De badkamer is een plek waar we vaak niet bij stilstaan als het gaat om besparen. Maar wist je dat je met een paar simpele aanpassingen een hoop geld kunt besparen op je water- en energierekening? In deze blog delen we vijf handige tips met je om te besparen in de badkamer. Lees snel verder en ontdek hoe je met kleine veranderingen een groot verschil kunt maken.
1. Kies voor een waterbesparende douchekop
Een van de grootste verbruikers van water in huis is de douche. Door te kiezen voor een waterbesparende douchekop, kun je tot wel 50% minder water verbruiken zonder dat je het merkt. En minder waterverbruik betekent ook minder energieverbruik om het water te verwarmen.
2. Let op je douchetijd
Nog een tip om water te besparen tijdens het douchen: let op je douchetijd. Sta je normaal gesproken 15 minuten onder de douche? Probeer dit dan eens terug te brengen naar 10 minuten. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar op jaarbasis kan dit een flinke besparing opleveren.
En niet alleen je douchetijd. Mijn jongste dochter en ik zijn echte badliefhebbers. Toen vorig jaar de prijzen zo omhoog gingen hebben we allemaal een stapje terug moeten doen. Zo hebben we de afspraak dat mijn man en oudste dochter minder lang gaan douchen. Zij konden gerust een half uur onder de douche. Mijn jongste dochter en ik gaan 1 x per maand in bad. Dat voelt dan ook echt als een verwennerij.
Toen wij laatst met ons hele gezin een nachtje in een hotel doorbrachten wist mijn oudste dochter dan ook heel erg goed wat zij ging doen, heeeeeeeeel lang onder de douche staan.
3. Gebruik de koudwaterkraan
Veel mensen hebben de gewoonte om de warmwaterkraan te gebruiken, zelfs als het niet nodig is. Door vaker de koudwaterkraan te gebruiken, bespaar je energie omdat je minder water hoeft te verwarmen.
4. Investeer in energiezuinige apparaten
Als je nieuwe apparaten voor de badkamer nodig hebt, zoals een wasmachine of droger, kies dan voor energiezuinige modellen. Deze zijn misschien iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn bespaar je hiermee op je energierekening.
5. Repareer lekkende kranen
Een lekkende kraan kan ongemerkt veel water verspillen. Zorg er dus voor dat lekkende kranen zo snel mogelijk worden gerepareerd. Zo bespaar je water en voorkom je onnodige kosten.
Met deze tips kun je op een eenvoudige manier besparen in de badkamer. Het zijn kleine aanpassingen, maar samen kunnen ze een groot verschil maken. Probeer het eens uit en zie hoeveel je kunt besparen.
Kies voor een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop is een slimme investering. Het mooie aan dit soort douchekoppen is dat je niet inlevert op comfort. Je merkt niet eens dat je minder water gebruikt tijdens het douchen.
Deze douchekoppen zijn zo ontworpen dat ze de waterstroom verminderen, maar tegelijkertijd de druk verhogen. Hierdoor krijg je het gevoel van een volle, krachtige douche, terwijl je aanzienlijk minder water verbruikt. En minder water betekent minder energie om het water te verwarmen, dus je bespaart op twee fronten.
Het is ook interessant om te weten dat de kosten voor een waterbesparende douchekop vrij laag zijn. Voor een paar tientjes heb je er al een in huis. En met de besparing op je water- en energierekening heb je die kosten zo terugverdiend. Het is dus zowel een milieuvriendelijke als een portemonneevriendelijke keuze.
Er zijn verschillende soorten waterbesparende douchekoppen op de markt, dus je kunt er een kiezen die past bij je voorkeuren en je badkamer. Van eenvoudige modellen tot luxe douchekoppen met verschillende straalstanden, er is voor ieder wat wils. En het mooie is, je draagt bij aan een beter milieu zonder dat je comfort hoeft in te leveren. Probeer het eens, je zult verrast zijn door het verschil dat zo’n kleine verandering kan maken.
Gebruik een timer tijdens het douchen
Het klinkt misschien een beetje gek, maar een timer kan je beste vriend zijn als je water wilt besparen. Het helpt je om bewust te worden van hoe lang je daadwerkelijk onder de douche staat. Misschien denk je dat je maar 10 minuten onder de douche staat, maar in werkelijkheid is het vaak veel langer.
Er zijn tegenwoordig speciale douchetimers op de markt die je kunt instellen op een bepaalde tijd. Ze geven een signaal als je tijd om is. Zo kun je je douchetijd gemakkelijk beperken en water besparen. En het mooie is, deze timers zijn helemaal niet duur.
En als je geen douchetimer wilt kopen, kun je ook gewoon de timer op je telefoon gebruiken. Zet hem op de badkamerkast, zodat je hem kunt zien tijdens het douchen. Probeer het eens uit en kijk hoeveel water je kunt besparen door simpelweg je douchetijd te beperken.
Maar let op: het is niet de bedoeling dat je gaat haasten onder de douche. Het gaat erom dat je bewust wordt van je waterverbruik en probeert om minder lang te douchen. Je zult merken dat je na een tijdje vanzelf sneller klaar bent. En dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu.
Tip: Met pubers werkt deze timer niet, die gaan hem echt niet aanzetten. Wij hebben hier thuis de regel dat je douche beurt net zolang mag duren als 2 liedjes. Zo kom je ongeveer op 5 minuten uit.
Investeer in energiezuinige verlichting
Verlichting is een belangrijk onderdeel van je badkamer. Het zorgt voor sfeer, maar het verbruikt ook energie. Energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen van Philips Hue, zijn een goede keuze voor de badkamer. Ze verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee.
LED-verlichting is in het begin misschien iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je snel terug. Ze gaan namelijk tot wel 25 keer langer mee dan gloeilampen. Dat betekent minder vaak lampen vervangen en dus minder kosten op de lange termijn.
Bovendien bespaar je met LED-verlichting op je energierekening. Ze verbruiken tot 85% minder energie dan gloeilampen. Dat is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Een win-win situatie dus. Maak de overstap naar energiezuinige verlichting en bespaar op je energiekosten.
Hergebruik je handdoeken
Veel mensen hebben de gewoonte om hun handdoeken na één keer gebruik in de was te gooien. Maar is dat echt nodig? Niet echt. Door je handdoeken meerdere keren te gebruiken voordat je ze wast, kun je aanzienlijk besparen op water, energie en wasmiddel.
Handdoeken worden voornamelijk gebruikt om schoon water van je schone lichaam te verwijderen. Ze zijn dus niet zo vies als je misschien denkt. Natuurlijk, als je handdoek stinkt of vies is, was hem dan. Maar in de meeste gevallen kun je hem rustig een paar keer gebruiken.
Bovendien is het beter voor je handdoeken om ze niet na elke douchebeurt te wassen. Het vele wassen slijt je handdoeken sneller, waardoor je ze eerder moet vervangen. En nieuwe handdoeken kopen kost ook geld. Zo heb je niet veel handdoeken nodig en hoef je ook niet veel handdoeken op te bergen.
Probeer het eens uit. Hang je handdoeken na gebruik uit om te drogen en gebruik ze nog een paar keer. Je zult zien dat je wasmand minder snel vol raakt en je minder vaak hoeft te wassen. En dat betekent besparen op water, energie en wasmiddel. Een kleine moeite met een groot effect.
Foto door Max Rahubovskiy