Een veilig en toegankelijk huis is belangrijk voor ouderen, en mensen die lastiger ter been zijn of specifieke fysieke klachten of beperkingen hebben. Als je ouder wordt, neemt namelijk je mobiliteit en flexibiliteit af, waardoor simpele dagelijkse handelingen moeilijker kunnen worden. De inrichting van je woning speelt hierin een grote rol. Door kleine aanpassingen te doen in het interieur, zoals het toevoegen van een sta op stoel, maak je jouw thuisomgeving veiliger en comfortabeler. Hier vind je 3 x tips om je interieur toegankelijker te maken als je wat ouder bent.
1. Kies voor brede doorgangen en deuren
Een van de dingen die je kunt doen om je interieur toegankelijk te maken is het verbreden van doorgangen en deuren. Ouderen hebben vaak meer ruimte nodig om te bewegen met een wandelstok, rolstoel of rollator. Het kan helpen om deuren te vervangen door schuifdeuren en deurscharnieren aan te passen om de doorgang te verbreden. Ook is het belangrijk om de vloer vrij te maken van obstakels en losse tapijten te vermijden, die struikelgevaar veroorzaken.
2. Maak zitplekken comfortabeler
Als je ouder wordt, heb je minder kracht en belastbaarheid dan toen je nog een jaartje jonger was. Chronische kwaaltjes zoals rugklachten of slecht ter been zijn komen dan ook veel vaker voor bij ouderen. Een vervelende beperking, zeker als je leefomgeving niet comfortabel is. Daarom is het belangrijk om zitplekken in huis te creëren die het leven makkelijker maken als je lijdt aan één of meer van deze kwaaltjes. Investeren in een duurzaam en op maat gemaakt meubel, zoals een paar mooie sta op stoelen, draagt hier enorm aan bij. Vervang oncomfortabele stoelen door stoelen met armsteunen, zodat je veel makkelijker op kunt staan. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren.
3. Pas de badkamer aan
De badkamer is een van de gevaarlijkste plekken in huis. Zeker als je ouder bent. Door de gladde vloeren en het gebrek aan grip, is de kans op uitglijden groot. Om je badkamer toegankelijk en veilig te maken, kun je een aantal aanpassingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld antislipmatten op de vloer leggen, handgrepen monteren in de douche of bij het toilet, en kiezen voor een inloopdouche of verhoogd toilet.
Een toegankelijk interieur kan de levenskwaliteit van ouderen enorm verbeteren. Door deze kleine aanpassingen te doen, zorg je ervoor dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Door te kiezen voor brede doorgangen, het verbeteren van het zitcomfort en het aanpassen van de badkamer, creëer je een toegankelijke omgeving die zowel veilig als comfortabel is. En waar je nog lang van kunt genieten, ook als je slecht ter been bent. Veel succes!